Na ČARODĚJNICE jedině STAROBRNO.
Dnes je 22. dubna 2019, svátek má Evžénie, zítra Vojtěch.
  • Městem chodí koledníci. Je Velikončoní pondělí
  • V Jabloňově chystají na 25.-26.5.2019 výstavu historických traktorů.
  • V Dolních Heřmanicích v neděli létaly motorky. Konalo se Mistrovství Moravy v motokrosu.
  • Nová silnice na Třebíčské už se rýsuje.
  • Nová silnice na Třebíčské pohledem z rozhledny.

Mezinárodní mistrovství ČR mladých odborníků v oblasti gastronomie

ZPRÁVY - OSTATNÍ ZPRÁVY - 24. 1. 2019 - komentářů 0

Úspěšný tým ze Světlé.
Úspěšný tým ze Světlé.
foto: archiv školy



Od 17. ledna do 20. ledna 2019 se na brněnském výstavišti v pavilonu P uskutečnil již 25. ročník mezinárodní soutěže GASTRO JUNIOR BRNO 2019 - BIDFOOD CUP společně s 29. mezinárodním veletrhem průmyslu cestovního ruchu GO a 28. mezinárodním veletrhem turistických možností v regionech REGIONTOUR.


Tato prestižní soutěž je vyhlášena s cílem prohloubit a ověřit úroveň odborné přípravy žáků škol s gastronomickým zaměřením pro budoucí vstup do gastronomické praxe. Soutěž současně srovnává odbornou úroveň jednotlivých škol a svým zadáním a místem pořádání patří mezi nejprestižnější soutěže. Školy s gastronomickým zaměřením byly do soutěže nominované Asociací kuchařů a cukrářů České republiky dle postupového klíče. Soutěž je určena pro studenty do 23 let ze středních odborných škol s gastronomickým zaměřením.

 

Naši žáci oboru Hotelnictví ve složení Dominik Buchta 4. A, Stanislav Blažka 3. A a Markéta Kališová 2. A obhajovali prestiž naší školy a porovnávali síly s ostatními školami v oborech barman, kuchař a cukrář.

 

Stanislav Blažka – obor kuchař

Zadání pravidel pro soutěž stanovila WACS (Světová asociacekuchařských spolků) a soutěž hodnotili jen akreditovaní komisaři AKC ČR.Nyní nová pravidla soutěže navazovala na vzdělávací projekt „Kulinářské umění“, který je akreditovaný MŠMT. Kuchaři měli zadané čtyři druhy masa na minutovou úpravu. Standa si v soutěžní den losoval ze zvěřiny, a to z kančího hřbetu nebo ořechu. Vylosoval kančí hřbet, který připravil s krupkami, celerovým pyré, omáčkou demi-glace a celerovým chipsem ve 4 porcích během 45 minut.

 

Vyhodnocení: bronzové pásmo

 

Markéta Kališová – obor cukrář

 

Zadání pravidel pro soutěž stanovila WACS (Světová asociacekuchařských spolků) a soutěž hodnotili jen akreditovaní komisaři AKC ČR.Nyní nová pravidla soutěže navazovala na vzdělávací projekt „Kulinářské umění“, který je akreditovaný MŠMT.

Pro každý soutěžní den byl stanovený konkrétní dezert, v našem případě „dortík s lehkým ovocným krémem“ a podmínkou bylo zařadit 5 tajných surovin z black boxu, který si každý soutěžící vylosoval. Poté musel v časovém limitu 45 minut připravit 4 porce. Hodnotil se nejenom vzhled, chuť a hygiena práce, ale také vhodné zařazení tajných surovin do receptury.

Markétin dezert nesl název Čokoládový dortík s mandlovou ganachee s citronovým mousse meruňkovým pyré na ořechové drobence.

 

Vyhodnocení: bronzové pásmo

 

Dominik Buchta – obor: barman

 

Soutěž je zařazena do celkového hodnocení soutěže „Barman roku 2019“ pohárů značek Monin, Coca-Cola a výběru pro Zvláštní cenu Mattoni a hodnocena dle platných pravidel JCC 2019.

Soutěžním úkolem bylo sestavení receptury pro Fancy Cocktail o obsahu 9 – 44 cl

a namíchání 3 porcí v časovém limitu 6 minut na provizorním baru před zraky porotců. Barman musel použít minimálně 2cl rum Captain Morgan, sirupy firmy Monin a nealkoholické nápoje z portfolia značky Coca-Cola. Dominikův drink nesl úsměvný název BUCH –TA.

Vyhodnocení: zlaté pásmo

 

Ačkoli je soutěž pro žáky oboru Hotelnictví časově i „dovednostně“ náročná, předvedli v tak prestižní soutěži krásné výkony a výborně tak reprezentovali naši školu, a to jako nejúspěšnější zástupci gastronomických škol z Kraje Vysočina.

 

Přejeme mnoho úspěchů při dalších gastronomických akcích!

 


Autor: Mgr. Gabriela Bibrová, Mgr. Eva Čech Cejnková

Publikoval: -kas-

Čtěte také

20. 4. 2019 - Sezóna 2018/2019 v loutkovém divadle

Letošní sezóna loutkového divadla začala netradičně již v září, a to na velkém sále Jupiter clubu, kde jsme odehráli pohádku Adámek mezi broučky.

1. 4. 2019 - Hasiči v neděli vyprostili uvízlou osobu ve studni

V neděli 31. března v 16.51 hodin vyjížděli hasiči z Velkého Meziříčí k uvízlé osobě ve studni.

16. 10. 2018 - Canisterapie je v Nese oblíbená

Uživatelé Nesa - denní stacionář ve Velkém Meziříčí si kromě spousty dalších aktivit, činností a akcí užívají také canisterapii, kdy je uživatelům umožněn intenzivní kontakt se psem, jehož přítomnost má pozitivní vliv...

20. 11. 2018 - Mámo, táto, pojď se mnou…

Na poslední říjnový podvečer si děti do školy pozvaly svoje rodiče a sourozence.


Komentáře ke článku


Facebook Twitter g+ Youtube
Nejnovější Nejdiskutovanější Nejčtenější

NovinyVM.cz - nezávislé internetové noviny pro Velké Meziříčí, mikroregion Velkomeziříčsko a kraj Vysočina.
Publikování nebo další šíření obsahu serveru NovinyVM.cz je bez písemného souhlasu ZAKÁZÁNO.
Pokud chcete informace o inzerci nebo napsat redakci - pište na email redakce@novinyvm.cz.
Příspěvky v sekci "Od Vás" nevyjadřují názor redakce, jejich obsah není redigován.
Redakce upřednostňuje rychlost zveřejnění a aktuálnost před gramaticky a slohově bezchybnými články.


Vytvořil Zdeněk Málek - Tvorba webových stránek | SEO by: Optimalizace pro vyhledávače

×

Váš prohlížeč blokuje reklamu

Vážený uživateli, jelikož jste naším pravidelným návštěvníkem, zvažte prosím vypnutí AdBlocku na této doméně.
Příjmy z reklamy nám umožňují nabízet čtenářům obsah zdarma.

V horním panelu prohlížeče klikněte na ikonku ruky na červeném pozadí a zvolte
“Nespouštět na stránkách na této doméně”. Děkujeme!

Lisovna plastů, spol. s r.o. hledá zaměstnance
TOPlist