Dnes je 18. srpna 2022, svátek má Helena, zítra Ludvík.
  • Stavba workoutové hřiště postoupila. Nově se zde objevily tyto kostky.
  • Část nedávno vybudovaného chodníku pod dálničním mostem byla kvůli výstavě odvodnění opět rozebrána.
  • K vodníkovi sedícímu na kameni v řece Oslavě u zimního stadionu nově přibyla jeho družka.
  • Po dobu opravy Vrchovecké ulice byl zprůjezdněn most a průjezd u rybářů od Mostišť na Příkopy.
  • Město nechává opravit Boží muka na Karlově, které jsou nově kulturní památkou.

Grilováním připravíme zdravé jídlo. Ovšem za jistých podmínek

ZPRÁVY - KOMERČNÍ ČLÁNKY - 18. 4. 2018 - komentářů 0

Blíží se grilovací sezóna, vůně grilovaného masa, zeleniny, ovoce i pečiva už pomalu visí ve vzduchu.


Počasí letos nasadilo vysokou laťku teplotám hned počátkem dubna. Možná si chce napravit pokaženou reputaci za loňský podzim, letošní zimu a velmi zpožděný začátek jara. Tak pojďme teplu i sluníčku vyjít vstříc a začněme grilovat. Odpolední a večerní posezení u grilu nás „hodí do pohody“ a pomůže nám vychutnat si letošní vlahé jarní večery.

 

Grilovat chceme zdravě. Ale jak na to?

 

Grilování je výzva. Správnému postupu při grilování potravin se učíme docela dlouho. Jakkoliv ogrilovat cokoliv, to zvládne každý. A právě díky samotnému grilování je výsledek téměř vždy chuťově vynikající.

 

Když nakoupíme kvalitní suroviny, nemusíme se o svou večeři vůbec bát. Kvalita potravin, které grilujeme, je prvním předpokladem zdravého výsledku. Specializovanou nabídku masa a zeleniny ke grilování, dokonce i v bio kvalitě, bude po celou sezonu nabízet Kaufland. Stačí si před nákupem prohlédnout Kaufland leták.

 

Jaké zásady ještě dodržet, aby grilování bylo zdravé?

 

Kvalitní suroviny, to je věc číslo jedna. Pak je tu ještě kvalitní postup při grilování. Ten tkví v několika opatřeních, která se týkají hlavně zplodin z hoření jak samotného dřeva, tak odkapávajícího tuku. Ale i práce s teplotou grilu a samotná údržba grilu jsou důležitými faktory zdravého způsobu grilování.

 

Minimalizujme pálení tuků

Jednou z nejnebezpečnějších látek, která při hoření tuku vzniká, je benzo(a)pyren, který se tvoří rozkladem tuku odkapávajícího na rozžhavené (dřevěné) uhlí. Vzniklé karcinogenní spaliny jsou teplým vzduchem vyneseny zpět na grilované potraviny. A ulpívají na nich.

 

Proto při grilování masa používejme grilovací tácky. Ty minimalizují odkapávání tuku na dřevěné uhlí. A také zašpinění grilu. Pokročilé grily mají vychytávku: trychtýř umístěný hned pod grilovací mřížkou. Ten odvede veškerý odkapávající tuk od ohně.

Maximalizujme čistotu grilu

Grilovat na neudržovaném grilu je jednak nezdravé a jednak nechutné. Proto před každým grilováním očistíme zbytky od grilování předchozího. Tím si zajistíme jak zdravější jídlo, tak lepší estetický zážitek.

Přímo grilujme jen zeleninu nebo steaky

Rychlé ogrilování zeleniny či steaků je možné i přímým způsobem, tedy hned nad ohněm. Ze steaků ani ze zeleniny totiž tuk odkapávat nebude. Naopak masa, která jsou předem marinovaná nebo která jsou ze své podstaty tučná (krkovice apod.), grilujme jen na táccích. Pokud máme plynový gril, je situace vyřešena za nás.

Napřed rychle, potom pomalu

Když grilujeme maso, je nutné ho nejdříve prudce ogrilovat ze všech stran. Maso se zatáhne a zůstane šťavnaté. Nebude pouštět tolik tuku a tekutiny, ve výsledku bude lahodnější. Po prvním prudkém ogrilování snížíme teplotu a maso doděláváme při nižší teplotě. Proč? Aby pak na povrchu masa nevznikla spálená místa. Ta mají jednak negativní vliv na výslednou chuť masa, ale i na jeho zdravost a prospěšnost pro naše tělo.

Minimalizujme grilování uzenin

Mnozí teď budou asi zklamaní, ale je to tak – v uzeninách se při grilování tvoří mnohem více karcinogenních látek, než v čerstvém mase nebo v zelenině. Proto na grilovačku nakupte raději klasické maso, pochutnáte si na něm pak možná i mnohem víc než na buřtech. Navíc je mezi masy určenými ke grilování větší výběr než mezi uzeninou. Stačí prolistovat Albert leták - přesvědčte se o tom sami.


Autor: článek je placenou inzercí Hyperia s.r.o.

Publikoval: -red-

Čtěte také

31. 5. 2022 - Kablovka pod značkou NKT oslaví 75. výročí založení

V sobotu 11. června proběhne v NKT Velké Meziříčí Family day- den otevřených dveří při příležitosti 75. výročí založení závodu ve Velkém Meziříčí.

12. 8. 2022 - Společně VM vás zve na film NESTYDA

Jako každé léto i v roce 2022 pro Vás tým Společně VM připravuje letní kina.

12. 5. 2022 - LETY VRTULNÍKEM NAD VAŠÍM DOMOVEM

Rádi byste viděli svá oblíbená místa, rodiště nebo památky v okolí z ptačí perspektivy? Lákalo vás někdy si vyzkoušet pilotáž v opravdovém vrtulníku? Nebo byste chtěli prožít neopakovatelný zážitek se svou rodinou?...

7. 4. 2022 - Nový AlzaBox u Penny spuštěn

Nový AlzaBox ve Velkém Meziříčí, o kterém jsme vás jako první informovali, byl dnes zařazen do možností výdeje největšího prodejce elektroniky.


Komentáře ke článku


Facebook Twitter INSTAGRAM Youtube
Nejnovější Nejdiskutovanější Nejčtenější

NovinyVM.cz - nezávislé internetové noviny pro Velké Meziříčí, mikroregion Velkomeziříčsko a kraj Vysočina.
Publikování nebo další šíření obsahu serveru NovinyVM.cz je bez písemného souhlasu ZAKÁZÁNO.
Pokud chcete informace o inzerci nebo napsat redakci - pište na email redakce@novinyvm.cz.
Příspěvky v sekci "Od Vás" nevyjadřují názor redakce, jejich obsah není redigován.
Redakce upřednostňuje rychlost zveřejnění a aktuálnost před gramaticky a slohově bezchybnými články.

Prodávejte on-line na kvalitním a responzivním e-shopu.

×

Váš prohlížeč blokuje reklamu

Vážený uživateli, jelikož jste naším pravidelným návštěvníkem, zvažte prosím vypnutí AdBlocku na této doméně.
Příjmy z reklamy nám umožňují nabízet čtenářům obsah zdarma.

V horním panelu prohlížeče klikněte na ikonku ruky na červeném pozadí a zvolte
“Nespouštět na stránkách na této doméně”. Děkujeme!

Elektro RAUS: AKCE ECG
TOPlist