Počasí letos nasadilo vysokou laťku teplotám hned počátkem dubna. Možná si chce napravit pokaženou reputaci za loňský podzim, letošní zimu a velmi zpožděný začátek jara. Tak pojďme teplu i sluníčku vyjít vstříc a začněme grilovat. Odpolední a večerní posezení u grilu nás „hodí do pohody“ a pomůže nám vychutnat si letošní vlahé jarní večery.
Grilovat chceme zdravě. Ale jak na to?
Grilování je výzva. Správnému postupu při grilování potravin se učíme docela dlouho. Jakkoliv ogrilovat cokoliv, to zvládne každý. A právě díky samotnému grilování je výsledek téměř vždy chuťově vynikající.
Když nakoupíme kvalitní suroviny, nemusíme se o svou večeři vůbec bát. Kvalita potravin, které grilujeme, je prvním předpokladem zdravého výsledku. Specializovanou nabídku masa a zeleniny ke grilování, dokonce i v bio kvalitě, bude po celou sezonu nabízet Kaufland. Stačí si před nákupem prohlédnout Kaufland leták.
Jaké zásady ještě dodržet, aby grilování bylo zdravé?
Kvalitní suroviny, to je věc číslo jedna. Pak je tu ještě kvalitní postup při grilování. Ten tkví v několika opatřeních, která se týkají hlavně zplodin z hoření jak samotného dřeva, tak odkapávajícího tuku. Ale i práce s teplotou grilu a samotná údržba grilu jsou důležitými faktory zdravého způsobu grilování.
Minimalizujme pálení tuků
Jednou z nejnebezpečnějších látek, která při hoření tuku vzniká, je benzo(a)pyren, který se tvoří rozkladem tuku odkapávajícího na rozžhavené (dřevěné) uhlí. Vzniklé karcinogenní spaliny jsou teplým vzduchem vyneseny zpět na grilované potraviny. A ulpívají na nich.
Proto při grilování masa používejme grilovací tácky. Ty minimalizují odkapávání tuku na dřevěné uhlí. A také zašpinění grilu. Pokročilé grily mají vychytávku: trychtýř umístěný hned pod grilovací mřížkou. Ten odvede veškerý odkapávající tuk od ohně.
Maximalizujme čistotu grilu
Grilovat na neudržovaném grilu je jednak nezdravé a jednak nechutné. Proto před každým grilováním očistíme zbytky od grilování předchozího. Tím si zajistíme jak zdravější jídlo, tak lepší estetický zážitek.
Přímo grilujme jen zeleninu nebo steaky
Rychlé ogrilování zeleniny či steaků je možné i přímým způsobem, tedy hned nad ohněm. Ze steaků ani ze zeleniny totiž tuk odkapávat nebude. Naopak masa, která jsou předem marinovaná nebo která jsou ze své podstaty tučná (krkovice apod.), grilujme jen na táccích. Pokud máme plynový gril, je situace vyřešena za nás.
Napřed rychle, potom pomalu
Když grilujeme maso, je nutné ho nejdříve prudce ogrilovat ze všech stran. Maso se zatáhne a zůstane šťavnaté. Nebude pouštět tolik tuku a tekutiny, ve výsledku bude lahodnější. Po prvním prudkém ogrilování snížíme teplotu a maso doděláváme při nižší teplotě. Proč? Aby pak na povrchu masa nevznikla spálená místa. Ta mají jednak negativní vliv na výslednou chuť masa, ale i na jeho zdravost a prospěšnost pro naše tělo.
Minimalizujme grilování uzenin
Mnozí teď budou asi zklamaní, ale je to tak – v uzeninách se při grilování tvoří mnohem více karcinogenních látek, než v čerstvém mase nebo v zelenině. Proto na grilovačku nakupte raději klasické maso, pochutnáte si na něm pak možná i mnohem víc než na buřtech. Navíc je mezi masy určenými ke grilování větší výběr než mezi uzeninou. Stačí prolistovat Albert leták - přesvědčte se o tom sami.
Autor: článek je placenou inzercí Hyperia s.r.o.
Publikoval: -red-