Kvalitní zelenina se pyšní certifikací Bez pesticidů, díky níž máte jistotu, že během pěstování není použita žádná chemie a péče o rostliny probíhá udržitelným způsobem. Za své snažení a výrobu kvalitních produktů si Farma Kožichovice vysloužila prestižní ocenění Regionální potravina pro Kraj Vysočina, které získala v minulém roce.
Rajčatová farma v Kožichovicích funguje již třetím rokem. V rozsáhlých sklenících na Vysočině celoročně zrají šťavnatá rajčata, která jsou distribuována po celé republice. Hlavní motivací ke vzniku farmy byla velká láska Čechů k rajčatům jako takovým. Je až s podivem, kolik rajčat se v tuzemsku ročně sní, a projekt rajčatové farmy byl tak logickým řešením reagujícím na velkou poptávku. „Hlavní motivací pro založení farmy bylo poskytnout zákazníkům kvalitní zeleninu v kraji. Rajčata dovážená ze zahraničí nemohou konkurovat naší produkci. Plody se trhají ještě oranžové a na cestě stráví mnohdy až týden, než se dostanou do rukou koncového zákazníka. Toto u nás odpadá, rajčata se sklízejí zralá, jejich chuťové vlastnosti jsou tak na úplně jiné úrovni,“ vysvětluje vedoucí provozu Farmy Kožichovice Aleš Konečný,proč se rozhodli začít pěstovat rajčata na Vysočině.
Celoroční sklizeň díky špičkovým technologiím
Skleníky s rajčaty na Farmě Kožichovice disponují nejmodernějšími technologiemi, díky nimž je farma schopna produkovat rajčata dvanáct měsíců v roce. Za jeden týden sklidí třicet až třicet pět tun rajčat v závislosti na ročním období. Farma je energicky soběstačná, má vlastní energocentrum, kogenerační zdroj, jenž vyrábí vlastní elektřinu a jako vedlejší produkt teplo, jímž jsou skleníky vytápěny. Farma rovněž shromažďuje veškerou dešťovou vodu ze skleníků a okolních budov, i přebytečnou vodu ze závlahy a znovu ji využívává pro závlahu rostlin.
Samostatnou kapitolou je pak péče o rostliny jako takové. Každé rostlině je věnována speciální pozornost a naučit se o rajčata správně starat není jen tak. „Péče o rajčata vyžaduje velkou manuální dovednost. Jeden rajčatový keř vyprodukuje až 25 kilo rajčat, a pokud jednou říznete špatně, rostlinka už se nevzpamatuje. Proto jsou zaměstnanci speciálně školeni, aby věděli, jak se o rajčata správně starat,“ říká Tomáš Klíma. Farma Kožichovice vytvoří čtyřicet celoročních pracovních míst s jednosměnným provozem od pondělí do pátku pro místní obyvatele, a čile tak podporuje zaměstnanost v regionu.
Bez chemie a ekologicky
Výsadou Farmy Kožichovice je důraz na ekologii a udržitelné postupy během celého pěstebního procesu. K ochraně rostlin jsou používány výhradně biologické přípravky. Proti škůdcům se do skleníků nasazují vhodní hmyzí predátoři, kteří přirozeným způsobem zabraňují znehodnocení rostlin. Díky tomu může Farma Kožichovice jako jedna z mála používat certifikaci Bez pesticidů. Ta je pravidelně kontrolována, aby byly dodrženy předepsané standardy. „Udržitelné pěstování bez chemických zásahů je pro nás prioritou a nastoleného trendu se chceme určitě držet i do budoucna,“ říká hlavní agronom Farmy Kožichovice Tomáš Klíma.
Rajčata z Farmy Kožichovice se těší velkému zájmu ze strany zákazníků, kteří si zvykli nakupovat kvalitní produkty od lokálních výrobců. „Máme radost, když slýcháme od našich zákazníků, že už se jim nevyplatí pěstovat si vlastní rajčata na zahrádce či na balkóně. Ty naše jsou zkrátka lepší. Často se nám stává, že jedou lidé z daleka a naplní rajčaty celý kufr auta, že prý je vezou pro rodinu či celou vesnici,“ směje se Aleš Konečný.
Odměna v podobě ocenění Regionální potravina
Minulý rok se Farmě podařilo získat prestižní ocenění Regionální potravina za jejich odrůdu Oliver, která se pyšní výrazným aroma a krásným kulatým tvarem. „Zisk ocenění pro nás byl velmi milým překvapením. Je to pro nás skvělá příležitost se zviditelnit a dostat se k novému okruhu zákazníků. Od té doby vnímáme větší povědomí o naší Farmě u veřejnosti. Rovněž nám chodí nabídky, abychom se účastnili nejrůznějších trhů za hranicemi našeho kraje,“ pochvaluje si Tomáš Klíma.
A jaké jsou plány do budoucna? „V první řadě bychom chtěli udržet nyní nastavenou kvalitu našich produktů. Rádi bychom také rozšířili pěstební plochu o další skleníky. Naše plány se nyní vedle rajčat ubírají také směrem k jahodám, které bychom chtěli zákazníkům nabídnout celoročně. Ty se v tuzemsku ve sklenících skoro nepěstují, a byla by to tak pro nás velká výzva,“ uzavírá Tomáš Klíma.
Více informací o farmě Kožichovice najdete zde: www.farma-kozichovice.cz
Publikoval: -kas-